Vrouwenrechten in Afghanistan

De Taliban zijn weer aan de macht gekomen en het is opnieuw de realiteit voor Afghaanse vrouwen en meisjes om met hen om te gaan.

Afghaanse vrouwen bevinden zich in de onhoudbare positie om hulp te zoeken bij de ‘internationale gemeenschap’. Maar deze landen, waaronder de leider van de Verenigde Staten, likken hun wonden na twee decennia van militair falen, en bijna de hele weg naar buiten.

In de afgelopen weken, toen de Taliban-troepen triomfantelijk door het land zijn gestegen, voelde het alsof de pretentie van gematigdheid voorbij was, met alarmerende berichten over schoolsluitingen, bewegingsbeperkingen en vrouwen die gedwongen werden hun baan op te zeggen. De Taliban-woordvoerder is doorgegaan met het beloven van respect voor vrouwenrechten, maar zijn beweringen klinken holler dan ooit.

“SHAME ON YOU”

Mahbouba Seraj, een oude vrouwenrechtenactiviste in Afghanistan, antwoordde met een bittere lach toen een interviewer haar vroeg wat voor boodschap ze had voor de internationale gemeenschap. ‘Ik ga zeggen – echt – schaam je,’ zei ze.

De toolkit van de internationale gemeenschap is beperkt en hun politieke wil is twijfelachtig. Maar hoe schokkend het misbruik van de Taliban tegen vrouwen in 2001 ook was, nu zijn ze dat nog meer. Vrouwen over de hele wereld hebben gevochten voor hun rechten, met ongelijke maar belangrijke successen. In de afgelopen 20 jaar hebben vrouwen en meisjes in Afghanistan een zekere mate van vrijheid genoten en eisen daar meer van. Naast Afghaanse vrouwen staan in hun strijd, en instrumenten vinden om de Taliban onder druk te zetten en de politieke wil om dat te doen, is het minste – het minste – dat de internationale gemeenschap zou kunnen doen.

Lees het volledige artikel hier.